Recepta Ensaïmada (per a 240 ensaïmades)
INTRODUCCIÓ
L’ensaïmada és un dolç tradicional amb una massa lleugera i esponjosa, feta amb saïm de qualitat, enrotllada en forma circular i amb una suau cobertura de sucre llustre. Aquesta ensaimada clàssica és un delit que combina tradició i sabor en cada mossegada.
INGREDIENTS
LLEVAT (CADA VEGADA QUE FEM ENSAÏMADES)
- Farina de força: 1200 g
- Llevat: 270 g
- Aigua: 650 g
MASA
- Farina de força: 5250 g
- Sucre: 2400 g
- Mantega: 180 g
- Sal: 80 g
- Massa mare: 500 g
- Ous: 1400 g
- Aigua: 1500 g
- Oli de gira-sol: 350 g
- Saïm: 7200 g
MASA MARE (PREVIAMENT FETA)
- Farina fluixa: 1000 g
- Farina de força: 1000 g
- Sucre: 60 g
- Mantega: 120 g
- Llevat: 100 g
- Aigua: 1100 g
PROCEDIMENT
- Preparació de la massa principal: En primer lloc, procedirem a fer la massa principal de la nostra ensaïmada afegint la farina de força, el sucre, la mantega, la sal, la massa mare, els ous i l’aigua. Deixarem pastar el conjunt durant 10 minuts.
- Afegir el llevat: El següent pas serà afegir el llevat a la nostra massa prèvia. Deixarem pastar durant 10 minuts més.
- Afegir la massa mare: Seguidament, afegirem els 500 g de massa mare i deixarem pastar la nostra preparació durant 20 minuts més.
- Afegir l’oli de gira-sol: Finalment, afegirem els 350 g d’oli de gira-sol en 3 parts per a una correcta absorció. En aquest punt, la massa estarà completada.
- Formació de boles: A partir de la nostra massa, anirem fent boles de 60 g cadascuna en les quals afegirem 30 g de saïm en cada una. Per tant, cada bola tindrà uns 90 g de massa aproximadament.
- Repòs de les boles: Deixarem reposar aquestes boles durant 2 hores. Un cop transcorregut el temps, estirarem la massa i l’enrotllarem buscant la forma de l’ensaïmada. Deixarem un lleuger espai entre capa i capa perquè la fermentació pugui fer la seva feina.
- Fermentació: Aquest serà el moment de posar les nostres ensaïmades a fermentar. Fermentarem durant 20 hores a 28°C.
- Fornada: Un cop la fermentació ha finalitzat i l’aspecte és l’òptim, preescalfarem el forn a 185°C i enfornarem les ensaïmades durant 6 minuts.
- Refredament i decoració: Un cop sortides del forn, les deixarem refredar 10 minuts i les espolsarem amb sucre llustre al nostre gust.
La idea és un producte lleugerament daurat i cruixent per fora, però esponjós i molt tendre al seu interior. Podràs trobar aquest clàssic a la nostra botiga (Muntaner 331) o sota comanda online a baixas.es cada dia de la setmana. Tant en format gran com petit. Les nostres ensaïmades són tota una experiència per als sentits. Bon profit!