Coca de Sant Joan: tradició, cultura i gastronomia

Coca de Sant Joan: tradició, cultura i gastronomia

Introducció

La Coca de Sant Joan és un dels dolços més emblemàtics de la cultura catalana. Cada any, el 23 de juny, la seva presència a les taules de les llars catalanes marca l’inici d’una nit màgica plena de focs artificials i celebracions. Aquesta coca és molt més que un simple postre; és un símbol de tradició, cultura i riquesa gastronòmica de Catalunya.

Història i origen

La nit de Sant Joan: una festa ancestral

La nit de Sant Joan, també coneguda com la revetlla de Sant Joan, té arrels ancestrals que celebren l’arribada de l’estiu. Les fogueres s’encenen per espantar els mals esperits i donar la benvinguda al nou cicle solar. En aquest context, la coca de Sant Joan ha esdevingut un element essencial de la festivitat.

Evolució de la coca

La coca de Sant Joan ha evolucionat al llarg dels anys. Inicialment, era una coca senzilla, però avui en dia es pot trobar amb una gran varietat d’ingredients i farcits: des de fruites confitades i pinyons fins a crema pastissera i nata. Cada variant ofereix una experiència gastronòmica única.

Varietats de la coca de Sant Joan de Baixas Barcelona

Coca de brioix i crema

La coca de brioix i crema està feta d’una suculent massa de brioix amb crema pastissera, ametlla i cirera confitada.

Coca de brioix i fruites

La coca de brioix i fruites és una suculent massa de brioix amb fruita confitada i pinyons del país.

Coca de brioix i nata

La coca de brioix i nata es tracta d’una suculent massa de brioix farcida de nata i acabada amb fruita confitada.

Coca de brioix i xocolata

La coca de brioix i xocolata és una suculent massa de brioix farcida de xocolat amb an un toc de taronja i acabada amb xocolata, avellana i taronja.

Coca de llardons

La coca de llardons és una cruixent massa de full i llardons, coberta de pinyons del país i sucre.

Coca de full i cabell d’àngel

La coca de full i cabell d’àngel és una massa de pasta de full farcida de cabell d’àngel, acabada amb taronja confitada i ametlla.

Coca de full i crema

La coca de full i crema es tracta d’una massa de pasta de full farcida de crema pastissera, acabada amb cirera confitada i ametlla.

La Coca de Sant Joan: més que un dolç

Un moment per compartir

La nit de Sant Joan és una excusa perfecta per reunir-se amb familiars i amics. És un moment per compartir riures, desitjos i la il·lusió de la nit més curta de l’any.

Tradició i cultura

Aquesta coca no només és un plaer gastronòmic, sinó que també simbolitza la unió de la tradició i la cultura catalana. Cada forn i pastisseria treballen amb dedicació per mantenir viva aquesta tradició, respectant les receptes que han passat de generació en generació.

Conclusió

Amb aquesta coca, celebrem no només l’arribada de l’estiu, sinó també les arrels i la identitat de la nostra terra. La coca de Sant Joan és, sens dubte, un dolç que uneix el passat i el present, oferint-nos una experiència inoblidable cada any.

Aquest Sant Joan, no deixis de gaudir d’una bona coca de Sant Joan i de tot el que representa, encarrega la teva a Baixas Barcelona. Feliç revetlla!

Unitats

No hi ha productes a la cistella.