Canelons de Pularda de la Casa: La recepta tradicional de Nadal a Catalunya (12 racions)
Els Canelons de Pularda de la Casa són un plat tradicional que ocupa un lloc destacat en les celebracions nadalenques a Catalunya, especialment el 26 de desembre, Sant Esteve. Aquest deliciós plat és perfecte per a un dinar de Nadal i s’ha convertit en una recepta imprescindible a moltes taules. Si busques portar la tradició a la teva llar amb un toc d’excel·lència, aquí et deixem el pas a pas per a preparar uns canelons de pularda perfectes, amb el seu farcit deliciós i la seva salsa beixamel cremosa, tot des de zero. Aquesta recepta està pensada per fer 12 racions aproximadament de 180 grams de farcit, 3 unitats de caneló de 60 grams per ració).
Ingredients
Per al farcit de pularda:
- 80 gr d’oli de gira-sol
- 1 kg de ceba tallada en juliana gruixuda
- 250 gr de pa
- 1 cervell de xai
- 50 gr de fetge de pollastre
- 0,5 L de llet
- 250 gr de nata
- 250 gr de coll de vedella
- 250 gr de carn magra de porc
- 1 kg de pularda
- 125 gr de foie d’ànec
- Sal, pebre blanc i nou moscada al gust
Per a la salsa beixamel:
- 2 l de llet sencera
- 160 gr de mantega
- 1 ceba mitjana
- 17 gr de sal
- 2 gr de pebre blanc molt
- 2 gr de nou moscada
- 80 gr de farina
- 40 gr de brandy
Per als canelons:
- 60 gr de farcit de pularda per ració
- 200 gr de salsa beixamel
- 3 plaques de pasta fresca a l’ou per a canelons o les tradicionals “El Polit”
- Formatge parmesà i emmental al gust
Preparació
Preparació del farcit de pularda
El primer pas per a preparar els canelons és realitzar el farcit de pularda:
1. En una cassola gran, escalfa l’oli de gira-sol i afegeix la ceba amb una mica de sal, pebre blanc i nou moscada. Cuina la ceba a foc lent, evitant que es dauri, fins que estigui completament cuita.
2. Mentrestant, torra el pa tallat a rodanxes de 2-3 cm de gruix, al forn a 160 °C, sense que agafi color i afegeix-ho a la cassola.
3. Rosteix la pularda al forn a 180 °C durant 35 minuts. Una vegada rostida, deixa refredar, desossa i tala la carn en daus d’aproximadament 3 cm. Conserva la carn i la pell, farina lleugerament les carns per a fregir sense que agafi color en una paella amb oli de gira-sol i afegeix a la cassola.
4. A una paella, ofega els cervells i els fetges nets amb una mica d’oli de gira-sol, agrega 125 ml de llet i cuina durant 5 minuts. Tritura aquesta mescla amb el turmix fins a obtenir una crema suau.
5. Una vegada tot estigui llest, afegeix la llet restant i la nata bullida prèviament. Cuina durant 1 hora i mitja al forn a 160 °C, removent cada 20 minuts.
6. Passat aquest temps, afegeix la pularda i la seva pell, sense ossos, i deixa coure tapat durant 45 minuts més removent cada 15 minuts. Després, afegeix la crema de cervells i fetges i deixa coure tapat 15 minuts més. Comprova la cocció de les carns i treu del forn. Deixa refredar durant 1 hora, aproximadament, removent cada 15 minuts.
7. Finalment, agrega el foie d’ànec tallat en trossos i passa la barreja per una picadora o robot de cuina per a aconseguir una textura fina. Corregeix la sal i reserva.
Preparació de la salsa beixamel
1. Bull la llet i, en una cassola a part, ofega la ceba amb mantega, sal, pebre i nou moscada a foc mínim, evitant que es dauri.
2. Afegeix la farina i cuina a foc baix sense que agafi color, creant una roux.
3. Aboca a poc a poc la llet calenta i afegeix el brandy. Cuina a foc mitjà, removent constantment fins que la salsa espesseixi i estigui suau.
4. Filtra la salsa per a evitar qualsevol resta de ceba i reserva.
Armat i enfornat dels canelons
1. Cuina les plaques de pasta fresca per a canelons en aigua amb sal, durant 2 minuts si són fresques (si són seques, segueix les indicacions del fabricant). Una vegada cuites, refreda-les amb aigua amb gel i escorre-les bé.
2. Col·loca les plaques sobre un drap net i cobreix amb un altre drap per a assecar-les. Emplena cada placa amb el farciment de pularda utilitzant una pispa pastissera o, si ho prefereixes, de manera manual, formant cilindres allargats de la grandària adequada per a cada placa i enrotlla els canelons.
3. En una safata de forn, posa una capa de beixamel en el fons, col·loca els canelons farcits i cobreix-los generosament amb més beixamel. Ratlla formatge parmesà sobre els canelons i acaba amb una capa de formatge emmental ratllat.
4. Enforna a 180 °C en mode convecció fins que estiguin ben daurats i gratinats, al voltant de 20 minuts.
Gaudeix de la tradició!
Gaudeix d’aquest deliciós plat amb la teva família i amics i comparteix la màgia de la cuina casolana durant aquestes festes.
Si prefereixes no preparar la recepta a casa, pots trobar els nostres exquisits Canelons de Pularda de la Casa llestos per a gaudir a Baixas, la teva pastisseria i servei de càtering de confiança a Barcelona. Fes la teva comanda ara i celebra les festes sense complicacions! Bon Nadal!