Galette des Rois: la tradició francesa que endolceix el gener
El mes de gener porta amb si una tradició que encanta a tota França (i a la resta del món): la Galette des Rois. Aquest deliciós pastís és molt més que unes simples postres; és un símbol d’unió i celebració familiar.
Què és la Galette des Rois?
La Galette des Rois, o “pastís de Reis”, elaborat amb una base de pasta de full i un farcit cremós de frangipane, es gaudeix tradicionalment el 6 de gener, Dia de Reis. Al seu interior s’amaga una sorpresa: el famós “rei” o “fava”, una petita figura que converteix el més afortunat en el rei del dia. Aquest ritual, similar al català del Tortell de Reis, ple de màgia i sabor, és una herència que continua captivant grans i petits.
Ingredients i elaboracions per a una Galette des Rois Perfecta
Per a la pasta de full invertida:
- Part A
- 560 g de mantega Corman 82%
- 240 g de farina fluixa
- Part B
- 560 g de farina fluixa
- 24 g de flor de sal
- 180 g de mantega Corman 82%
- 240 g d’aigua
- 4 g de vinagre blanc
Procediment:
- Amassa els ingredients de la part A (mantega i farina) durant 10 minuts.
- Amassa els ingredients de la part B (farina, sal, mantega, aigua i vinagre) durant 10 minuts.
- Estira el bloc A i col·loca el bloc B sobre d’aquest. Segella bé.
- Realitza dos plecs dobles i un plec senzill, refrigerant la massa durant 45 minuts entre cada plec.
- Reserva la massa a la nevera.
Crema pastissera Baixas:
- 1 L de llet sencera
- 170 g de sucre blanc
- 120 g de rovells pasteuritzats
- 90 g de maizena
- 50 g de mantega
- 1 pell de llimona
- 3 branques de canyella
Procediment:
- Infusiona la llet amb les branques de canyella i la pell de llimona la nit anterior.
- En un bol, barreja els rovells, el sucre i la maizena.
- Escalfa la llet i cola-la.
- Afegeix la barreja de rovells a la llet calenta i remou constantment fins que espesseixi. Porta-ho a ebullició durant 20 segons.
- Tritura, incorpora la mantega i deixa refredar.
- Reserva a la nevera.
Crema d’ametlla:
- 300 g d’ous pasteuritzats
- 300 g de sucre blanc
- 300 g de mantega
- 300 g de farina d’ametlla
- 2 g de sal
- 14 g de rom
Procediment:
- Bat la mantega pomada amb una pala a velocitat baixa.
- Afegeix el sucre, la farina d’ametlla, la sal i el rom.
- Incorpora els ous de mica en mica i continua barrejant uns minuts més sense muntar la barreja.
- Reserva a la nevera.
Crema frangipane:
- 300 g de crema pastissera
- 700 g de crema d’ametlla
Procediment:
- Barreja la crema pastissera amb la crema d’ametlla fins que estiguin ben integrades.
- Reserva en una mànega pastissera a la nevera.
Muntatge:
- 2 discos de pasta de full de 25 cm de diàmetre
- 250 g de crema frangipane
- Una figureta de fava i de “Rei”
- Barreja de rovell i nata (80 g de rovell + 20 g de nata)
Procediment:
- Estira la pasta de full a 3 mm de gruix i talla dos discos.
- Col·loca la crema frangipane al centre d’un dels discos, deixant un marge per a segellar.
- Amaga la figureta dins del farciment.
- Humiteja les vores amb aigua i cobreix amb el segon disc de pasta de full. Segella amb cura.
- Decora la superfície amb un ganivet i pinta-la amb la barreja de rovell i nata.
- Enforna a 170°C durant 45 minuts. Després, pinta amb almívar (1 L d’aigua i 900 g de sucre) i cou-la durant 10-15 minuts més.
- Deixa refredar abans de servir.
Un consell final
Tot i que la Galette des Rois és deliciosa acabada de fer, arriba al seu punt òptim l’endemà, fent que els sabors es fusionin.
Prepara’t per endolcir el gener amb la màgia de la Galette des Rois. A Baixas, la pastisseria de Barcelona, t’animem a què provis de fer aquesta deliciosa recepta o l’encarreguis per gaudir d’un moment d’allò més dolç en bona companyia. Salut!